Magyarország Tortája: Szilvagombóc torta

Immár negyedik éve a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete különleges cukrász remekkel készül augusztus 20-ára. Magyarország Tortáját minden évben pályázat útján választják ki. A jelentkezőktől olyan új és kreatív ötletekben gazdag tortákat és recepteket várnak, amelyek jellemzően a magyaros ízvilágot tükrözik, és valamilyen formában az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódnak. A beérkezett pályamunkákat neves cukrászmesterekből álló zsűri bírálja el, akik az első körben azt a három tortát választják ki, melyek közül egy újabb grémium dönt az azévi győztesről.

Idén a döntőbe jutott torták közül a Túrógombóc torta a hagyományos tejfölös-túrós ízeket jeleníti meg. A Széchenyi epres nevet viselő tortában a közkedvelt csokoládé-vanília-eper harmonikus kombinációját találjuk, míg a Szilvagombóc torta rendhagyó formában ötvözi a magyar szilvát a csokoládéval és a marcipánnal. A Magyarország Tortája cím hivatalos kihirdetésére augusztus 3-án, a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság által szervezett sajtótájékoztatón került sor: a cukrászmesterek idén a megmérettetés győztes tortájának a veresegyházi Sulyán Cukrászda Szilvagombóc tortáját választották.

A Szilvagombóc tortát az Ipartestület szervezésében az ország több száz cukrászdájában, azonos recept alapján, egyszerre kezdik el készíteni a mesterek, majd augusztus 20-ától folyamatosan árulják. A fővárosban a budai rakparton az augusztus 20-án megrendezett Magyar Gasztro-sétány kiállító standjain is kapható lesz az igazi Sulyán-féle Szilvagombóc torta. Az ünnepi torta hivatalos felvágására augusztus 20-án 20 órakor kerül sor a Budai Vár Savoyai teraszán, amelyet az MTV élőben közvetít.

Az elmúlt évek győztes tortái kivétel nélkül a Zila kávéház - Krisztina Cukrászda remekei voltak:

- 2007: Madártej torta
- 2008: Szatmári szilva torta
- 2009: Pándi meggytorta

Letölthető anyagok

 

Tekintse meg a galériát!